De leerkracht

In het montessorionderwijs draait alles om leren hoe je dingen zelf kunt aanpakken. Maar daarbij mag je niet de rol van de leerkracht onderschatten.

Opgeleide leerkrachten

In onze klassen geven we zowel individuele lessen als groepslessen. Onze leerlingen hebben veel vrijheid om te kiezen hoe ze willen leren. Lopen ze ergens in hun ontwikkeling vast? Dan treden leerkrachten meer sturend op. Het vraagt speciale vaardigheden en training om dit op de juiste manier te doen. Al onze leraren worden of zijn dan ook opgeleid tot bekwame montessorileraren.

Aanpak

De Montessori-leerkracht zorgt ervoor dat de dag soepel verloopt in de klas, begeleidt kinderen bij hun werk, observeert, houdt bij wat kinderen aan het doen zijn en biedt het juiste materiaal aan. Hierdoor kunnen kinderen leren zonder obstakels. De leerkracht heeft een professionele, geduldige houding en bepaalt door observatie wanneer hij moet begeleiden of ingrijpen. Toont de leerling interesse in bepaald materiaal? Dan betekent dit vaak dat het kind er klaar voor is. De leerkracht geeft het kind dan een persoonlijke les (inwijding) om te laten zien hoe hij of zij met dat materiaal kan werken. Daarna kan hij of zij zelfstandig verder gaan.

Volgen, leerdoelen, evaluatie

Met de Montessorimodule van het leerlingadministratieprogramma Parnassys houden we bij hoe kinderen zich gedragen en welke vaardigheden ze ontwikkelen op verschillende gebieden. De leerkracht denkt vooruit en koppelt leerdoelen aan wat leerlingen gaan leren. Dit wordt regelmatig geëvalueerd en we houden ook aanvullende informatie bij over hoe kinderen zich ontwikkelen. Samen zorgen we ervoor dat onze leerlingen het beste uit zichzelf kunnen halen!

Samen muziek maken


Samen rekenen


Samen groepslessen volgen


Help mij het zelf te doen- Maria Montessori